Het album So van Peter Gabriel gaat voor mij over transformatie. Ik zag Peter Gabriel twee weken geleden optreden, met Red Rain van het album So als hoogtepunt. Het nummer gaat over pijn, over hoop en over dromen die niet uitkomen. Het gaat ook over zoveel schoonheid, zoveel veranderen, zoveel groei en leren.
Afgelopen week woonde ik twee inspirerende bijeenkomsten bij, die beide de boodschap hadden: de transformatie waar we nu middenin zitten in de zorg komt tot stand door verbinding. Verbinding door af te stemmen met de omgeving en de visies. En verbinding door af te stemmen met jouw eigen waarden en motivatie.
Op maandag 7 oktober was er het Voor de jeugd festival, georganiseerd door de VNG op het terrein van de Westergasfabriek. Toch al door de uitstraling van oude technologie en loodsen een omgeving die appelleert aan artisticiteit en innovatie. Het thema was: de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Een enorme klus met een berg vragen en veel onzekerheden. Kwam er net die dag uit Denemarken het bericht dat de Denen met hun transitie een kostenvermeerdering hadden ervaren, terwijl ons land juist een bezuiniging van 15% wil realiseren. Met 1000 man op het festival, betekent dan toch dat er 150 daarvan straks niet meer nodig zijn...
…Uit de bijeenkomsten en workshops werd duidelijk dat er een enorme passie is om de jeugdzorg beter te maken. De komst van een groep jonge trommelaars bij start, gaf bij het bezoekend publiek om 10 uur ‘s ochtend al aanleiding om met de heupen te wiegen. Waar maak je dat ook mee?
De dag vervolgde met tal van presentaties van sprekers, die bewustzijn probeerden te creëren van wat er gaande is, wat er komen gaat en wat er nog onzeker is. De presentatie van de BJAA maakte duidelijk dat de organisatie met de transformatie naar 1 gezin - 1 plan - 1 regisseur een keuze heeft gemaakt om de oorlog aan de bureaucratie te verklaren. Het is maar één voorbeeld (voor de presentatie zie http://www.voordejeugdfestival.nl/naslag-1/ ). De presentaties en workshops lieten zien dat de deelnemers in verbinding zoeken naar slimme en creatieve oplossingen voor de toekomst van de Jeugdzorg: programmatisch verbinden.
De volgende dag was ik als introducé aanwezig bij het jaarlijkse seminar van MSP-UG, wat staat voor Management of Sucessful Programmes – User Group). Lia, collega en docent in deze methode voor programmamanagement, weet dat ik actief ben als programmamanager in de zorg, “Kom mee joh, leuke bijeenkomst over de toepassing van de methode MSP in de zorg”.
Er waren vier sprekers. In hun presentaties sprak door dat zij niet allen in hun werk de verbinding zoeken met en tussen hun stakeholders, ook maakten zij nadrukkelijk verbinding met hun eigen beweegredenen (voor verslag en presentatie zie http://www.mspug.nl/2013Seminar ).
Wat de sprekers gemeenschappelijk hadden, is dat zij in hun verhalen blijk geven van één of meer van de volgende kenmerken:
Persoonlijke betrokkenheid. Verbinden vanuit een persoonlijke ervaring met een gezinslid met intensieve chronische zorg.
De essentie willen zien. Verbinden om alleen dat te doen dat waarde oplevert voor de zorg en overbodig complex denken en bureaucratie te verwijderen.
Groot vertrouwen in het goede van mensen die in de zorg werken. Verbinden door oplossingen van zorgprofessionals zelf te laten komen.
Het besef van machtsdenken en politiek handelen in de zorg. Verbinden door de macht te lezen en daar met jouw interventies handig op in te spelen.
Visie etaleren. Verbinden vanuit denkkader en proces om zelf en met de omgeving sturing te houden op wat we aan het doen zijn en waarom.
Ruimte bieden aan toeval en creatie in het moment door dialoog. Verbinden door andere dingen te doen om andere doelen te bereiken (theater, dialoog, verhalen).
Communicatie over en weer en communicatiemiddel stakeholders als instrument ook tot succes te komen.
Verbinden door communicatie - ook informele - te faciliteren.
Lia had de taak op zich genomen om de verhalen van sprekers in de zorg te herleiden tot de methode MSP. Lia deed haar best om de principes van MSP zoals ‘Laeding change, Vision etc. vanuit de methode te plotten. Dat bleek best lastig wanneer niet op voorhand wordt gekozen voor deze methode.
Ook als gecertificeerd MSP mens zeg ik dan: als je de methode bij je draagt, biedt deze een geweldig kader om je werk te structuren. Heb je die niet, dan kom je ook een heel eind met de zeven kenmerken die ik heb genoemd. De afgelopen week was voor mij een mooi opstapje om verder te gaan met het thema ongedeeld veranderen. Voordat ik daarmee start, wil ik volgend week eerst iets zeggen over autistisch veranderen.
red rain
putting the pressure on much harder now
to return again and again
just let the red rain splash you
let the rain fall on your skin
I come to you defences down
with the trust of a child
Comments